Realkreditlån er en af de mest udbredte låneformer i Danmark, især når det kommer til boligfinansiering. Disse lån, der er sikret med pant i fast ejendom, tilbyder som regel nogle af de billigste renter på markedet og kan løbe over lange perioder, som ofte strækker sig op til 30 år. Både private og virksomheder kan benytte sig af realkreditlån.
Hvordan fungerer realkreditlån?
Et realkreditlån er et lån, hvor der udstedes et realkreditobligation eller et realkreditbrev som sikkerhed. Låntager optager lånet ved at sælge obligationer eller gældsbreve til investorer, mens realkreditinstituttet står for administrationen af lånet. Renter og afdrag betales løbende tilbage til investorerne og består både af en del til afvikling af selve lånet (afdraget) og en del, der går til rentebetaling. Realkreditlån er særligt attraktive for boligejere i Danmark, da renterne på et realkreditlån er lavere end på de fleste andre låneformer.
Markedet for billige realkreditlån i Danmark
I Danmark er der et bredt udvalg af realkreditinstitutter, der tilbyder billige realkreditlån. Prisen på lånene kan variere betydeligt afhængigt af lånets løbetid, fast eller variabel rente, afdragsform og øvrige vilkår. Det kan derfor ofte betale sig at indhente flere lånetilbud for at finde det billigste realkreditlån.
Ting at være opmærksom på
Rente- og bidragssatser
Det er vigtigt at holde øje ikke kun med renten, men også det såkaldte bidrag, når man skal vurdere omkostningerne ved et realkreditlån. Bidraget kan svinge fra institut til institut og skal betales ud over renten. Bidraget dækker blandt andet instituttets administrationsomkostninger. Læs om det hos Pensam.
Lånevilkår
Udover rente- og bidragssatser skal man også holde øje med de øvrige vilkår ved lånet. Det kan for eksempel være, om der er mulighed for at afdrage på lånet, om der kan foretages ekstraordinære indbetalinger uden omkostninger, og hvilke gebyrer der er knyttet til lånets oprettelse og løbende administration.