De fleste, som er født i slutningen af 80’erne eller starten af 90’erne husker ekstasen der var omkring Pokémon og især Pokémon-kort. Men efter nogle år røg de lidt i glemmebøgerne. Men nu ses en kolosal genopblomstring indenfor netop Pokémon. Både på den nostalgiske måde, men også som ret seriøse investeringsmuligheder.
Pokémon-kort har altså på ny generobret hele verdens opmærksomhed og skabt en samlerbølge, der trækker både unge entusiaster og voksne nostalgikere til. Det er vel næsten kunden indenfor sneakers at man har set lignende effekt.
Genopstandelsen af Pokémon-kort skyldes i høj grad en bølge af nostalgi blandt især millennials, der voksede op med spillet og tegnefilmene. Mange af disse nu voksne samlere er i stand til at investere betydelige summer i kortene – Det man populært kalder “adult money”. Genforeningen med barndommens glæder har vist sig at være en stærk drivkraft. En stærk persion og lidt penge på lommen kan være en stærk drivkraft. Hertil kommer selvfølgelig en massiv eksponering på stort set alle sociale medier, men især Youtube, hvor kendisser som Logan Paul og andre har fremhævet værdien og sjældenheden af visse kort, hvilket har tiltrukket både nye og gamle fans.
Også i Danmark er Youtube en stor platform hvor diverse profiler som Eiqu Miller og Spørg Casper har været med til at puste liv i det danske Pokémon marked.
Pokémon-franchisen som helhed har desuden aldrig været stærkere. Videospil, film og nye kortsæt udgives regelmæssigt og formår at fastholde en base af trofaste fans.
Udover nostalgi er der en stigende erkendelse af, at Pokémon-kort kan udgøre en interessant investeringsmulighed. Særligt sjældne kort fra de originale sæt, såsom Charizard Holo fra Base Set (1999), har oplevet enorme prisstigninger. Hvor at det kort tidligere kunne købes for nogle få hundrede kroner, kan det nu i perfekt tilstand sælges for flere hundrede tusinde kroner – og i nogle tilfælde millioner.
Markedet for Pokémon-kort minder på mange måder om andre investeringsmarkeder, som for eksempel kunst og vin, hvor sjældenhed, efterspørgsel og kortets tilstand (vurderet af professionelle graderingsselskaber som PSA eller Beckett) er afgørende faktorer for prisen. For samlere og investorer handler det derfor om at identificere de kort, der har potentiale til at stige i værdi over tid. Udover de ældre kort er der også nutidige sæt, hvor specielle promokort og alternative versioner kan vise sig at være værdifulde på længere sigt.
Der er med andre ord en dobbelteffekt i prisstigningerne. Der bliver færre og færre af de originale kort (mange er gået til igennem tiden) og især dem i perfekt stand er der et meget lille udbud af. – Samtidigt kommer der flere og flere samlere, så efterspørgslen stiger tilsvarende. Dette har fået priserne på nogle kort til at stige helt enormt.
Men Pokémon-kort er mere end bare en finansiel investering; de repræsenterer en unik kombination af kulturhistorie, kunst og barndommens glæder. For mange samlere handler det om meget mere end om pengene. Kortene er en kilde til fællesskab, minder og personlig passion. Med den fortsatte vækst og den stigende interesse for samlerobjekter er det sandsynligt, at Pokémon-kort forbliver relevante – både som samlergenstande og som en del af en voksende niche inden for alternative investeringer. For dem, der overvejer at dykke ned i denne verden, er det en spændende mulighed for at kombinere barndommens glæder med nutidens finansielle ambitioner kan det anbefales at tage et kig på Mugglealley.dk’s hjemmeside.